een overzicht

oudeplattegrondGorisstr-1721x1200
De Gorisstraat kende in vroegere tijden heel wat kleine bedrijfjes. Zoals:

Op de hoek Gorisstraat/Groesbeeksedwarsweg een zaak met comestibles/koloniale waren en specerijen, daarna een sigaren- en cigarettenwinkel. Later kwam Amber er in, met tweedehands design en antieke meubelen. (Daarvoor was er nog even sprake van dat er een coffeeshop zou komen, maar een aantal bewoners heeft hier een stickie voor gestoken).
Inmiddels is Amber ook alweer verdwenen en is de winkel bij het pand van nr. 2 getrokken.

Op nr. 2a een loodgietersbedrijf, later een motorzaak, daarna een parketvloerenwinkel en vervolgens de zaak van Attis en de Pauw (decoratieschilders). Inmiddels heeft dit bedrijf plaats gemaakt voor de organisatie “Panta Rei”.

Op nr. 8 zat een groentenwinkel, later een kruidenier, rond 1950 melkwinkel Hoes en nog weer later een winkel met potten en pannen.

Op nr. 8 A een timmerbedrijf. Sinds 1986 is Stichting De Loods, een kunstenaarsinitiatief, hier gehuisvest.

Op nr. 16 A: Vermoedelijk was daar voor de oorlog een expeditiebedrijf gevestigd. Daarna, en dan praten we over de tijd na de oorlog was er Vissers, een electriciteitsinstallatiebedrijf, gevestigd en later het automatenbedrijf van Leeuwen en weer later een stoffeerder.

Op nr.24: Het isolatiebedrijf van de familie John. In 1910 is de vader van meneer John begonnen met dit bedrijf. In 1978 moest meneer John i.v.m. zijn gezondheid stoppen met het bedrijf.

Op nr. 34 zat een groothandel voor koloniale waren, later het taxibedrijf Citax en daarna een garagebedrijf met een benzinepomp.

Op nr. 42 eerst een kolenhandel met paarden en wagens. De buurt had erg veel last van vliegen vanwege de paardenmest die achter het bedrijf lag. Later kwam er een garagebedrijf (Hartendorf Hendriks). I.v.m. milieuwetgeving moest het garagebedrijf stoppen.

Op nr. 60 was in de dertiger jaren een stukadoorsbedrijf gevestigd.

Op de hoek van de Gorisstraat/Coehoornstraat (nr. 72) was oorspronkelijk een kruidenierszaak (Vivo) gevestigd, later vervangen door “De Sleutelspecialist”, weer later door bloemenzaak “Op Rozen” en nu door bloemenzaak “Potsierlijk”.

Aan de andere kant van de straat:

Op nr. 75 zat een behanger/stoffeerder. Zijn werkplaats was eerst in de Gorisstraat maar is later verplaatst naar de Fagelstraat.

Op nr. 41 was een steenhouwerij. Het huis had geen benedenverdieping maar een poort. Zodat paard-en-wagen er door kon. Achter het huis was een prachtige boomgaard. Later werd er toch een benedenverdieping gebouwd en kwam er een bakkerij. Vervolgens kwam er bij de bakker een kruidenier. Daarna werd er een frietbakkerij gevestigd en vervolgens ging het over in een friettent.

Zelfs “Dames van Plezier” werkten in de Gorisstraat op nr …?!