nr. 64

Ruud Kist, Aline van der Marel, Daniël en Annemarie Kist.

Gebouwd in 1905 bestaat dit pand uit een beneden- en een bovenhuis: Gorisstraat 64 en 66. Oorspronkelijk ongeveer even groot is in 1997, na een flinke verbouwing de verhouding ten gunste van het benedenhuis gewijzigd. Nu, na een eeuw van wisselende bewoners en een slopende periode van kamerverhuur, komt de charme van het pand weer tot zijn recht. Nog ieder jaar echter zij er restauraties of verbeteringen, welke bijdragen aan het oorspronkelijke karakter.

In 1905 kwamen de eerste bewoners: van het bovenhuis weet ik het niet, maar beneden de eigenaar van het achtergelegen timmerfabriekje. De inmiddels dichtgemetselde deur in de muur van de schuur in de tuin gaf toegang aan de “fabriek”. In de jaren dertig kocht de familie Kuipers het gehele pand. Nadat zij het eerst deels bewoonden, werd het later opgesplitst in kamers en in steeds meer delen verhuurd. Rond 1985 woonden alleen al in het bovenhuis zeker 4 kamerbew(o)on(st)ers. De laatste kamerbewoner vertrok in 1996, momenteel woont Rianne op de bovenste etage (no. 66).

In 1987 verhuisde Ruud naar een kamer in het bovenhuis. Nadat hij in 1989 naar het benedenhuis verhuisde, trok Aline al vrij snel bij hem in. In 1993 werd Daniel geboren en ook het bovenhuis aangekocht. Laten we maar zeggen: “op de groei!”.

Toen in 1997 de geboorte van Annemarie zich aankondigde, werd een grondige verbouwing uitgevoerd, waarbij de studentikoze elementen plaats maakten voor gezinskenmerken. Het middendeel van het pand, wat oorspronkelijk bij het bovenhuis hoorde, vormt nu de bovenetage van het benedenhuis.

Wij wonen hier met heel veel plezier vanwege de gunstige ligging maar nog meer vanwege de gezelligheid in de straat!