nr. 41

‘De woongroep’


Op nr 41 wonen Joost, Eef, Volkert en Anita. Op de bovenste verdieping woont Egbert.
Volkert woont hier vanaf 1986, Anita vanaf 1988. Joost is hier geboren in 1992. Hetzelfde geldt voor Eef maar zij is van 1995. Tenslotte is Egbert in 1997 op nr 41 komen wonen.
Anita is docent en decaan op een middelbare school in Stevensbeek. Volkert is directeur van de Gelderse Milieufederatie en werkt in Arnhem, Joost gaat dit jaar naar het Montessoricollege samen met een aantal andere kinderen uit de straat, Eef zit op basisschool de Buut evenals enkele andere kinderen uit de straat en tenslotte volgt Egbert een opleiding aan de Kunstacademie in Breda.

Het huis nr. 41 is in de twintiger jaren gebouwd en was oorspronkelijk alleen een bovenhuis met beneden een poort en doorgang naar een steenhouwerij. Veel later dus dan nagenoeg alle andere huizen in de straat. Later is deze doorgang verbouwd tot een winkel. In dit pand heeft een kruidenier, een bakkerij en een friettent gezeten.
In de straat staat het huis echter bekend als de ‘woongroep’. In 1980 had namelijk een woongroep het pand gekocht. Aanvankelijk was de straat hier niet erg blij mee en werd er bezwaar aangetekend tegen de bestemmingsplanwijziging om de winkelbestemming om te laten zetten in een woonbestemming. Na een gesprek tussen de kersverse woongroep en diverse Gorisstraatbewoners, en met hulp van de wethouder werden alle bezwaren ingetrokken, waarna de woongroep kon beginnen aan een grondige verbouwing van dit pand (zie documenten).

Begin 80er jaren was de anti-kernenergiebeweging zeer actief in Nijmegen. Vanuit het pand nr 41 zijn twee Doodewaard-gaat-dicht acties gecoördineerd. Het resultaat kennen we allemaal want de kerncentrale in Doodewaard is inmiddels al enkele jaren gesloten.
Vanaf 1988 werd de woongroep opgevolgd door twee kersverse gezinnen die er een gezamenlijke huishouding hadden. De laatste jaren is het echter weer een gewoon huisje-boompje-beestje huis met een gezin met twee kinderen en een bewoner op de bovenste etage. Wel is het huis onderdeel van een woonvereniging met een huis op de Groesbeeksedwarsweg en een op de van Berchens.