nr. 24

het bedrijf van J. John & Zn.

Hieronder 2 offerte’s:
isolatiewerkenJohn1956-nr24
isolatiewerkenJohn1958-nr24


mijnheer John – mijnheer Trixie – opa John

Wie kent hem niet. De kleine man met de hoed (het hoedje) die in een oranje auto rijdt en als enige in de straat waarschijnlijk het parkeerbeleid van de gemeente heeft voorzien en beschikt over een eigen parkeergelegenheid.

In 1933 kwam de vader van mijnheer John met zijn gezin in de Gorisstraat op nr 24 wonen; mijnheer John was toen 8 jaar oud.
(Overigens is nr. 28 het laatste huis dat gebouwd werd in de Gorisstraat. Dit huis heeft als een van de weinige huizen spouwmuren.)

Vader John had achter het huis een bedrijf, een isolatiebedrijf; dat hield zich bezig met de isolatie van schepen, verwarmingsbuizen, luchtkanalen e.d. Het was een bloeiend bedrijf en alle zonen werkten erin mee, zo ook meneer John.

Overdag werkten de broers samen in het bedrijf en ’s avonds en in de weekenden traden ze op met hun muziekband “de Hawaiians” Ze waren erg populair, verzorgden o.a. optredens voor radio Hilversum, radio Brussel en radio Luxemburg. Het tienjarig jubileum van de Hawaiians werd gevierd met een optreden in de Vereniging. Ze braken er de tent af, zoveel succes kenden ze! Daarnaast hadden de broers ook nog acrobatiekacts en variete-theater. Kortom het was een goede tijd.
Bandje-4m-v2-crop-R600Bandje-4m-achterkant-Crop-Rotate-hoekje

De oorlogsjaren

De broers van meneer John moesten allemaal onderduiken tijdens de oorlog om te voorkomen dat ze in Duitsland zouden moeten werken.

Een broer van meneer John is tijdens de oorlog opgepakt. Hij moest prikkeldraad aanleggen in een mijnenveld. Hierbij is hij om het leven gekomen. De familie John hoorde dit pas na de oorlog.

Ook in de Gorisstraat is hevig gevochten. De Duitsers aan de ene kant en aan de andere kant van de straat de Amerikanen. De kogels knalden door de straat, de hulzen knetterden over de grond. Het bombardement op de Benedenstad was goed waarneembaar.

Voor het bevrijdingsfeest in onze straat werd een podium ingericht op nr 41, het huis van Anita en Volkert. Het was een geweldig feest.