nr. 8a

'De Loods'

peildatum: januari 2009.

Sinds 1985 woon en werk ik als beeldend kunstenaar in het fabriekje achter de huizen en heeft Stichting de Loods, een kunstenaarsinitiatief, hier vanaf 1986 domicilie.

Voor 1985 was het pand een timmerfabriekje en maakten de gebr. Van der Sluis er deuren, ramen en kozijnen. Stichting de Loods dankt haar naam aan de oude houtloods schuin voor het fabriekje. Deze moet nog van voor de oorlog zijn, terwijl het stenen pand dateert uit 1906.

Vanaf 1985 verzorgde de Loods in het pand teken- en schildercursussen en een kunstuitleen en bekostigde ze van de baten experimentele kunstprojecten, waaronder in aanvang installaties en exposities. Een daarvan was het 'NSIC' (Nijmegen Scheepvaart Informatie Centrum) in het CBKN aan de Oude Haven in het kader van de Biennale Gelderland 1998.

In 2000 is Peter van den Borne onder de vlag van de Loods zijn site "www.my-place.nl" gestart. Het project mengt zich in het discours over kunst aan de hand van een site die, in de sfeer van Microsoft, onder meer papier-maché koffiekopjes verkoopt.

Een aantal groepsexposities passeerden de revue, vaak in samenwerking met de toenmalige galerie de Hollandsche Spoorweg, voordat ‘het apparaatje dat website zegt’ elke week, op de vrijdagavond, een andere kunstenaar of collectief aan het woord liet op het gebied van muziek, dans en beeldende kunst. Het waren supersnel wisselende exposities, installaties, interviews, gesprekken, optredens, etc., die uitnodigden tot discussie over de stand van zaken in de beeldende kunst en daarbuiten onder het genot van een drankje en de warmte van de grote houtkachel in het midden van de ruimte.

Inmiddels zijn de kunstuitleen en 'het apparaatje...' verlaten en spitsen de activiteiten zich toe op het maken van videofilms. Het eerste project ‘Beeldende kunst in Nijmegen’ draaide om kunstenaarsportretten gemaakt door de de-Loods-medewerkers René Brouns en Bert Herckenrath en door een aantal uitgenodigde filmers. De portretten werden onder meer getoond in de Marienburgkapel en in ‘Museum het Valkhof’. Een aantal van de portretten zijn te zien op de site: bertfilmt.info.
Dit project werd opgevolgd door het huidige project www.stadskroniek-nijmegen.nl en wordt het best getypeerd als ‘stadsge(d/z)ichten’. De films zijn nu ook op Nijmegen TV te zien.

De Loods, heeft in 2003 het atelier van Peter v/d Borne verlaten en is virtueel gegaan. Slechts een kantoorruimte is overgebleven in de Gorisstraat en de Loods bestormt nu van daaruit de wereld op de haar bekende eigenzinnige introverte wijze.
Inmiddels telt de Loods drie medewerkers.

Het allerlaatste project van de Loods: "Nerdy Friends", een project van Anna Hegeman.